Teater och film kommer med all säkerhet även finnas i framtiden, med tanke på att det redan har funnit i årtionden och århundraden. Skillnaden kommer bli att både teater och film kommer se annorlunda ut eftersom framtiden kommer ha andra förutsättningar. Det innebär att du inte kommer se teaterföreställningar och filmer som du är van vid, men som ändå ger ett trevligt nöje och underhållning.

Självklart har både teater och film utvecklats genom alla tider, så det är absolut inget nytt. Från början spelades teater enbart av män och de första filmerna hade inget ljud. Tack och lov förändrades dessa för att tillgodose publikens tycken och smak, eftersom den ändras hela tiden. Detta kommer också ske i framtiden, så det kommer bli spännande att se vad händer med teater och film.

Nischad teater

Teater är en kollektiv och social konstform, vilket kan vara svårt i dagens samhälle då allt präglas av att det ska vara så individuellt som möjligt. Dessutom finns det en splittring i samband med bristen på samtal som blir allt tydligare. Teatern speglar i allra högsta grad denna utveckling och därför jagar de olika teatrarna efter sensationer av olika slag för att tillfredsställa en allt mer kräsen publik.

Numera lägga repertoarerna mer efter olika så kallade kundgrupper och nischar in sina föreställningar. Därför kommer föreställningarna ha typ kodord så som HBTQ, invandring, islam och fundamentalism, vilket alltid lockar en publik oavsett hur intressant pjäsen egentligen är. Teater uppfyller ett mänskligt behov och därför kommer den finnas kvar även i framtiden. Detta samtidigt som teaterns roll i vårt samhälle kommer att krympa.

Teaterskolor i Sverige

Det finns faktiskt åtskilliga teaterskolor av olika slag i Sverige och dessa har ett gott rykte i Sverige, men även utomlands. Du har säkert hört talas om Calle Flygares Teaterskola, Boulevardsteaterns Teaterskola och Nordiska Teaterskolan, men det finns åtskilliga fler skolor i vårt land. Många av våra mest kända skådespelare både på teaterscenen och film har börjat med att gå någon typ av teaterutbildning.

Har du själv önskan att bli skådespelare eller arbeta inom den rafflande teatervärlden finns det ett flertal utbildningar som du kan söka till. Det finns utbildningar hos folkhögskolor då de erbjuder allmänna kurser inom teater, dramapedagogik och artistutbildningar. Du kan även söka teaterutbildning på högskolenivå som erbjuder kurser i teatervetenskap, filmregi och scenisk författande. Dessutom finns det speciella utbildningar inom musikaler och dans för de person vill göra det.

Hur går det för svensk film i framtiden

Filmbranschen står inför riktigt stora utmaningar, men ändå produceras det en hel del svensk film. Filmerna har stora framgångar i Sverige, men också internationellt. Nackdelen med att göra film i dagen läge är att det kostar väldigt mycket pengar. De ekonomiska beslut som görs och den ekonomiska verkligheten görs på den konstnärliga och kvalitetens bekostnad. I framtiden kommer förmodligen biopubliken inte se genrer som inte drar folk till biografen.

I framtiden kommer de som vill skapa film först och främst se till att de har en budget för att genomföra en inspelning av ett manus. För att få in pengar till ett filmprojekt krävs det investerare, men det kommer fortfarande vara möjligt att söka kommunala, statliga och EU-stöd för att finansiera film i framtiden. Trots detta dystra läget så görs det ändå en hel del film i Sverige.

Kortfilmer och mer klimatsmart film i framtiden

I framtiden kommer det bli allt fler kortfilmer eftersom bland annat Svenska Filminstitutet och SVT:s tänker investera i kortfilmer. Något som också blir mer påtagligt är att filmerna ska blir mer klimatsmarta, då det ska tas mer hänsyn till klimatet och miljön. Det har till och med anställts personer för att hitta olika strategier för att hitta lösningar för att få en mer hållbar miljövänlig satsning på film.

Utbildning för filmintresserade

De personer som är filmintresserade finns det filmkurser, filmutbildningar och filmskolor i Sverige. Du kan gå utbildningar allt från att ge regi och skriva filmmanus, till att producera och fotografera film. Det finns hela linjer och program, samt möjligheten att ta några enstaka kurser inom film. Du hittar ofta dessa utbildningar och kurser på Sveriges folkhögskolor, men också som yrkesutbildningar, på universitet och distans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *