I Sverige finns det många skickliga och duktiga filmskapare och manusförfattare som har skapat många succéer på bioduken under flera årtionden. Några av de regissörer som har satt spår i Sveriges biopublikens hjärtan är Ingemar Bergman, Lasse Åberg och Daniel Alfredsson, vars filmer tillhör svensk filmhistoria. Filmerna finns i många genrer och har roat, skrämt och tagit sin publik på rafflande äventyr på bio eller hemma i myssoffan genom åren.

Under de senaste åren har även fler kvinnliga regissörer visat vad de kan, och skapat filmer som tar biobesökaren på nya äventyr. Dessutom har vissa filmgenrer blomstrat, som exempelvis dokumentärer och drama. Varför just svenska filmer är så populära beror mycket på att du dels förstår språket och inte behöver läsa någon undertext, men du känner oftast igen i de olika situationerna och händelser som skildras på bioduken.

Nya filmer 2019

Under 2019 har det släppts filmer som har blivit populära hos biobesökarna. Blind Spot är en av filmerna och det är Tuva Novotny som står för manus och regi. Filmen handlar om en familj som drabbas av en kris och vilken mardröm de går genom. En dokumentär som också har fångat publiken intresse är Parning där Lina Mannheimer står för regin. Filmer handlar om hur du ska hitta den “rätta”.

Anaria är en film som har satt sina spår hos biobesökarna och har regisserats av Pella Kågeman och Hugo Lilja. Filmen handlar om transportskeppet Anaria som tar människor till Mars, men skeppet krockar med en asteroid. Säsong är en lite annorlunda film som Erik Hemmendorff och John Skoog har regisserat. Du tas med till byn Kvidinge som ligger i Skåne och du får följa livet hos människorna som bor där.

Dramafilmer

2018 var ett stort år för dramafilmer i Sverige. Amatörer är en drama- och komedifilm som Gabriala Pichler regisserat. Den handlar om att samhället Lafors vill göra en film för att locka företag att expandera i deras samhälle. Filmen spelas in av skolungdomar eftersom pengarna i kommunen är slut. Resultatet blir över förväntan och slutscenen känns riktigt befriande och når klimax.

Goliat är också ett drama som inte du bör missa och det är Peter Grönlund som står för både manus och regi. Filmen handlar om en pappa som tar saken i egna händer för att försörja sin familj och hindra att banken tar deras hus. Pappan börja sälja droger, men åker fast. Sonen tvingas därför fortsätta med pappans olagliga affärer. Handlingen i filmen känns på ett oroväckande sätt väldigt verklig.

Svenska filmserier

Något som svensk filmindustri också består av är många filmserier både när det gäller komedi och polisfilmer. Självklart beror det på vad du egentligen gillar att se, men det finns många riktigt bra filmer bland serierna. Bland polisserierna har du säker hört talas om Wallander som utspelar sig i Ystad, Beck i Stockholm och Johan Falk som utspelar sig i Europa och dessa är bara ett litet axplock bland polisfilmserier.

Komedifilmserierna har också satt sina spår hos biobesökarna och hemma i myssofforna, då några av dessa har till och med blivit komedifilmer som sänds om och om igen på tv. Jönssonligans alla bravader har du säker följt. När Sickan har en plan på den perfekt stöten, och du får följa Dynamit Harry och Vanheden när de hänger på Sickan och ska genomföra stöldkupperna hos olika personer med tvivelaktigt anseende.

Kultfilmer

En kultfilmserie som är värd att se är Sällskapsresan med olika scenario och du får följa med Stig-Helmer, spelad av Lasse Åberg, på hans resor när han ska åka på charter till Gran Canaria. Stig-Helmer träffar då sin vapendragare Ole Bramserud, som spelades av Jon Skolmen. Du får även följa med när Stig-Helmer lär sig åka skidor, spela golf, seglar eller åker på hälsohem och råkar ut för komiska saker.

Filmer på topplistan

Några av de filmerna som har hamnat på topplistan bland de 100 bästa svenska filmerna genom tiderna är: Det sjunde inseglet, Lilja 4-ever, Fanny och Alexander, Jägarna, Ondskan och Så som i himmelen. Dessa filmtitlarna hittar du bland de med 25 populäraste filmerna. Några av filmerna har till och med vunnit priser och blivit musikaler. Du hittar filmer från olika genrer på topplistan, vilket gör Sverige till det filmland det är!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *