Sverige är ett land som genom tiderna har producerat många duktiga och begåvade skådespelare, både manliga och kvinnliga. En av de mest kända skådespelarna som kommit ifrån Sverige är Greta Garbo som var en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talet. Garbo föddes den 18 september 1905 och dog den 15 april 1990. Hon var aktiv från 1921–1941 och var med i verk som ”Gösta Berlings saga”, ”Anna Christie”, ”Kameliadamen”, och ”Ninotchka”. Greta Garbo har även blivit rankad som den femte största Hollywood-skådespelerskan genom tiderna av amerikanska filminstitutet. Garbo var känd för sin skygghet mot allmänheten. Även efter att ha blivit ett stort namn inom branschen gick Greta aldrig på filmpremiärer och gav aldrig intervjuer.

En annan stor, svensk skådespelerska var Ingrid Bergman som föddes 1915 och avled 1982. Mest känd är hon för sina roller som Ilsa Lund i ”Casablanca”, Anna Koredd/ Anastasia i ”Anastasia”, Greta Ohlsson i ”Mordet på Orientexpressen” och som Alicia Huberman i Alfred Hitchcocks thriller ”Notorious”. Bergman har inte bara spelat i både europeiska och amerikanska filmer, hon har även stått på teaterscenen. Hon blev dessutom tilldelad tre Oscars, tre Emmy Awards, två BAFTA Awards och fyra Golden Globe Award. År 1979 fick hon även en kunglig svensk medalj vid namn Illis Quorum. Ingrid Bergman har blivit rankad som den fjärde största kvinnliga stjärnan inom film genom tiderna av Amerikanska Filminstitutet.

Max Von Sydow

En av Sveriges största skådespelare genom tiderna är Max Von Sydow som föddes den 10 april år 1929 i Lund. Von Sydow debuterade redan 1949 i filmen ”Bara en mor”. Mest känd är han dock för sina roller som Antonius Block i ”Det sjunde inseglet”, Jesus i ”Mannen från Nasaret”, Karl Oskar i ”Utvandrarna” och Knut Hamsun i ”Hamsun”. Han har även vunnit många priser och utmärkelser under sin karriär, bland annat tre guldbaggar och hederspris vid Cannesfestivalen. De senaste verken som Max von Sydow var med i var “Game of Thrones” som The Three-eyed raven och i “Star-Wars: The Force Awakens” i rollen som Lor San Tekka.

Skarsgård-klanen

Skarsgårdfamiljen började med skådespelaren Stellan John Skarsgård som föddes den 13 juni år 1951. Stellans omfattande filmkarriär började i Sverige 1968 då han spelande Bombi Bitt i miniserien ”Bombi Bitt och Jag”. Han är känd för sina roller i ”August Strindberg: Ett Liv”, ”Jakten på Röd Oktober”, ”Kådisbellan”, ”Goodwill Hunting”, ”Pirates of the Caribbean”- filmerna, ”Mamma Mia!”, och Marvel-filmerna ”Thor” samt ”Avengers”. Skarsgård är även pappa till de begåvade skådespelarna Alexander, Gustav, och Bill. Alexander Skarsgård är främst känd för sin roll som Eric Northman i “True Blood”, Perry Wright i “Big Little Les” och som Brad Colbert i “Generation Kill”. Alexander har även vunnit priser som Emmy Awards, Golden Globe Awards och Screen Actors Guild Awards.

Övriga Skarsgårds

Gustaf Skarsgård filmdebuterade i kortfilmen “Prima ballerina” 1989, och samma år var han med i långfilmen “Täcknamn Coq Rouge” där han spelade tillsammans med sin pappa Stellan Skarsgård. Några av de mest kända roller som Gustav spelar är Otto Silverheim i ”Ondskan”, Johan Sahlén i ”Förortsungar”, Göran Skoogh i ”Patrick 1,5”, Bengt Danielsson i ”Kon-Tiki” och Floki i ”Vikingarna”. Den tredje brodern, Bill Skarsgård, inledde sin skådespelarkarriär som 10-åring i en mindre roll i ”Järngänget”, men fick sitt stora genombrott då han spelade huvudrollen i filmen ”I rymden finns inga känslor”. Filmen gav honom en Guldbagge-nominering samt publikpriset på Seattles filmfestival. Bill spelade även en av huvudkaraktärerna i Netflix-serien “Hemlock Grove” och Pennywise i filmen ”IT”.

Noomi Rapace

Hilda Noomi Rapace föddes 1979 den 28 december. När Noomi var sju år gammal fick hon en statistroll i filmen ”Korpens skugga” och beslöt sig för att bli skådespelerska. Under gymnasietiden studerade hon vid Södra Latins teaterlinje och fortsatte sedan studera vid Skara Skolscen. Hennes första roll på var i tv-serien “Tre Kronor” 1996 där hon spelade rollen som Lucinda Gonzales. År 2009 spelade Noomi en av huvudrollerna, Lisbeth Salander, i filmen “Män som hatar kvinnor” och blev tilldelad en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll. Hon spelade samma roll i uppföljarna ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”. År 2011 var det dags för Hollywood och Noomi i medverkade i “Sherlock Holmes: A Game of Shadows”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *