I Sverige har det funnits och finns många svenska skådespelare som både slagit genom i Sverige men också internationellt. Deras bana börjar på någon av vårt lands teaterscener, för att sedan fortsätta på scener och filmer utomlands. Vill du inte se dem på scenen kan du alltid ställa dig utanför sceningången och spana in kändisarna och kanske få en autograf eller selfie med någon av dem. På Dramaten kan du till exempel stöta på Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Lena Endre och Helena Bergström. Du känner säkert till dessa skådespelarna sedan tidigare från filmens eller tv:ns värld, men som sagt de har sina rötter på olika teaterscener i vårt avlånga land.

Några andra kända teaterskådespelare är Lennart Jähkel, Reine Brynolfsson och Dan Ekborg. Dessa är bara ett axplock bland vår skatt av teaterskådespelare som finns i Sverige. Går du på någon teaterföreställning där din favoritskådespelare spelar i, är ett tips att du sitter långt framme vid scenen. Det gör att skådespelaren kan få ögonen på dig och du kan visa din uppskattning. Dessutom går det alltid lämna över blommor eller presenter med ett kort efter att föreställningen är slut, vilket gör att du får uppmärksamhet av personen i fråga. Detta går inte göra på alla teatrar, utan på vissa scener finns det speciella personer som tar emot blommor och gåvor till skådespelarna.

Svensk teaterskådespelare som slagit genom på film

En av hårdingarna som du säker sett i Beck-filmerna är Mikael Persbrandt, som spelade teater från början i olika teaterpjäser. Bibi Andersson var en mycket duktig skådespelare på scenen, men också i filmer som framför allt Ingemar Bergman regisserade. Max von Sydow började sin bana inom skådespeleri på teaterscenen, för att sedan börja spela i både svenska och utländska filmer. Helen Bergström som började sin karriär som skådespelare på Dramaten för att sedan spela i hennes makes, Colin Nutleys filmer, men har även börjat regissera filmer under de senaste åren. Stina Ekblad tillhör en av Dramatens skådespelerskor som du har kunna se i Beck- och Wallander-filmerna.

Heta svenska skådespelare i Hollywood

Svenska skådespelar har gjort stora kulturavtryck inom filmvärlden i Hollywood. Bland dessa heta skådespelare så som Alicia Vikander som har blivit belönad med en Oscar i filmen Danish Girl, men har spelat i många fler filmer. Dessutom hittar du bröderna Skarsgård, Joel Kinnaman och Rebecka Ferguson bland skådespelarna som slagit genom i Hollywood. Du kan också se den tuffa Noomi Rapace som först slog genom i Sverige och spelade huvudrollen i Pometheus. Den senaste filmen spelar Noomi mot Will Smith och Joel Edgerton i Bright, som är en fantasyfilm. Du har säkert inte missat att Rebecca Ferguson har blivit ett etablerat namn i Los Angeles med roller i Fallout som är en Mission Impossible-film.

Vad krävs det för att bli teaterskådespelare?

Som teaterskådespelare behöver du vara en person som vill synas och får vara olika personer på scenen. Vad krävs det för att du ska kunna bli en skådespelare på teatrar? Vanligtvis behöver du ha någon form av utbildning som du får via högskolor och folkhögskolor. Du behöver vissa förkunskaper för att söka in till exempel på Dramatens elevskola och du behöver också göra ett antal antagningsprov. Ett flertal av de främsta skådespelarna har faktiskt inte gått en utbildning utan har istället en otrolig talang just för skådespeleri. När du sedan har blivit en teaterskådespelare, har du arbetsuppgifter så som göra provspelningar, lära repliker, och repeterar, så att du är redan när det väl är dags för föreställningen.

Vilka teatrar kan du se skådespelarna?

I Sverige finns det ett flertal teatrar som du kan se de kända skådespelarna på. Nationalscenen i landet är Dramaten som har sex scener. Lorensbergsteatern i Göteborg. Något som också är stort är alla friluftsteatrar det finns i landet och några av de mest kända är Vallarna i Falkenberg och Fredriksdals Friluftsteater i Helsingborg, som du även har haft möjlighet att se inspelningar från på TV. Ett annat sätt att se teater på är att besöka teatergrupper som reser runt i Sverige och har föreställningar för både vuxna och barn. Detta är ett av de vanligaste sätten som barn och ungdomar kommer i kontakt med teater för första gången.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *