Sommarteater är en lite speciell konstform. Under några sommarveckor spelas en pjäs utomhus. Över scenen kan det finnas tak så att föreställningen klarar olika sorters väder, men publiken sitter under öppen himmel. En solig högsommardag kan det vara väldigt vackert. Med en picknickkorg och de långa ljusa kvällarna kan det kännas som den ultimata formen av teaterbesök. Somrarna i Sverige bjuder dock inte alltid på vackert väder. I upplägget finns alltid risken att det blir molnigt, regn, eller att det kommer massor av objudna gäster i form av mygg. Samtidigt är detta på något sätt en del av sommarteaterns charm som gör den till en så speciell tillställning.

Vill du besöka en sommarteater är det egentligen inte mer komplicerat än att besöka en annan teater. Du köper biljetter, för det mesta erbjuds förköp genom någon av de stora biljettförsäljarna. Det som kan vara klurigare är att ta dig till rätt plats eftersom scenerna kan ligga en bra bit från städerna och deras utbyggda system med kollektivtrafik. Har du inte själv bil kan det ibland vara möjligt att cykla. Andra gånger finns det transporter som organiseras av teatern, till exempel speciella bussar. Annars kan det gå att hitta någon att samåka med. Det är bra om du kollar upp olika alternativ redan när du köper biljetterna, så slipper du lösa detta i sista minuten.

Picknick eller inte?

En annan sak som kan vara bra att kolla upp är om det är en picknick-teater eller inte samt vad du får ta med dig in och inte. Det är trist att inte ha med din picknickkorg om alla andra har det, och minst lika trist är det om du behöver lämna din medtagna flaska med vin utanför området (speciellt om du inte har någon bil där du kan lägga den). På vissa ställen går det bra att ta med dig en egen korg, på andra förväntas du köpa dina förfriskningar på plats. Ibland är det lämpligaste att beställa i förväg och ibland passar det inte alls med picknick.

Vad är det för pjäser?

Vad det är för pjäser som sätts upp kan skilja sig åt. Det kan vara allvarligare historiska dramer, komedier eller buskis. Commedia dell’arte är en teaterform som ibland går att hitta i utbudet hos sommarteatrarna. Det är en gammal italiensk teaterform där olika yrkesgrupper parodieras och där det ingår ett stort mått av humor. För att få reda på vad det sätts upp för pjäser i dina trakter kan du söka efter sommarteaterföreställningar. Det är ganska vanligt att en viss förening föredrar att spela en viss typ av pjäser, så även om det kan vara nästan vilka pjäser som helst är det inte säkert att utbudet är så stort på ett och samma ställe.

Var kan du hitta sommarteater?

Eftersom sommarteater med tiden blivit en svensk tradition (trots det ostadiga vädret) finns det numera sommarteater på många håll i landet. Det har växt fram efterhand och sommarteatern är ibland i projektform, ibland en förening med ideella som arbetar med att skapa sommarteater år efter år. Det kan se ut på olika sätt. Sommarteatern i Ystad har till exempel funnits i femton år och anordnar aktiviteter även under resten av året, även om veckorna med sommarteater är de mest intensiva. En annan sommarteatersatsning hittar du i närheten av Göteborg, på Tjolöholms Slott. Där är sommarteatern en satsning från just Tjolöholms Slott, som har olika aktiviteter och kulturarrangemang.

Fler sommarteatrar

En annan slottsliknande miljö där du kan hitta sommarteater är Tofta Herrgård, som också ligger i närheten av Göteborg. Är du inte så pigg på slottsmiljö kan du hitta sommarteater på Kronhuset som finns inne i Göteborg. I Trosa finns det sommarteater på Garvaregården och i Karlshamn finns det på Kastellet. Västerbottensteatern brukar sätta upp sommarteaterföreställningar och Holmöteatern i Umeåtrakten har satt upp föreställningar i tio år. I Roslagen hittar du Kullehusteatern som sysslar med sommarteater. Det går att hitta ännu fler om du letar och är du i en trakt där det inte brukar finnas någon sommarteater kanske en turnerande föreställning från Länsteatrarna kommer, de sätter också upp sommarteater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *