I Sverige är både teater- och filmindustri relativt stora, då det sätts upp teaterproduktioner landet runt och spelas in film i vårt land. Orsakerna är många till varför det är på detta viset. En stor betydelse är att kommunerna och den svenska staten går in och stödjer kulturella aktiviteter. Detta ända ner till gräsrotsnivå där teater och film uppmuntras hos barn och unga redan när de går i förskolan och skolan. Barnen får möjligheten att se teater och film under skoltid, men de har också möjligheten att delta i olika projekt och aktiviteter som har med teater och film att göra. Projekten och aktiviteterna har i sin tur fått stöd för att erbjuda sina tjänster.

Teater och film har haft stor betydelse i flera århundraden för det svenska folket. Förr berodde det på att det inte fanns varken TV eller radio. När väl radion kom fick folket möjligheten att lyssna på radioteater och se på film på bio. Till slut kom TV-apparaterna in i folkhemmen och det gick att se på film där hemma sittandes i soffan med kaffet och kakan inom räckhåll. Nuförtiden har faktiskt både teater och film en stor plats i det svenska folkets hjärtan. Detta eftersom det idag anses som ett trevligt inslag i vardagen att besöka en teater eller gå på bio för att se en film.

Teatern i Sverige idag

I dagsläget finns det många personer som har ett stort intresse av att gå på teater. Sverige tillhör ett av de länder i hela världen som har flest människor som går på teater. I och med av vårt land är så avlångt finns det fler teatrar som det svenska folket kan få tillgång till. Det finns teatrar som är stadsteatrar men också privata teatrar, och till detta kommer de alla fria teatergrupperna som reser runt i land och rike för att uppträda för både stora som små. Teater är något som passar för alla som tycker om kultur då föreställningarna kan vara av olika karaktär. Föreställningarna kan vara gratis, men oftast får du betala för underhållningen.

Kända teaterscener i vårt land

Det finns ett flertal kända teatrar i vårt avlånga land. Den som är mest känd och som är störst är Dramaten, eller som den egentligen heter Kungliga Dramatiska Teatern. Den är Sveriges nationalscen, och du hittar den i Stockholm. Göta Lejon är också en teater som till en början var en biograf som även finns i huvudstaden. Göteborgs Stadsteater är landets äldsta teater. Dessutom hittar du Lorensbergsteatern i Göteborg. I Skåne kan du gå på teater på Malmö Stadsteater. Därutöver ligger teatrarna utspridda i Sverige. Något som också tillhör kulturen i landet är våra friluftsteatrar, såsom Fredriksdal i Helsingborg och Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg. Där har ett flertal föreställning spelats in för att sedan visas på TV.

Den svenska filmindustrin i dag

Svensk filmindustri har haft många internationella och nationella framgångar, allt från så kallade indiefilmer till Ingmar Bergmans succéer. Bergman var en av de första att skapa mästerverk ämnade för bioduken, men han är inte ensam utan har följts av andra stora regissörer som bland annat Lasse Hallström, Daniel Alfredson och Gabriela Pichler. Något som också har stor betydelse för att svensk filmindustri är så stor är att svenskar är duktiga och skickliga på att göra effekter. Det har vi sett både i svenska filmer, men också internationellt, varav Filmgate är Skandinaviens största företag. De är skickliga när det gäller specialeffekter och animeringar på varelser och karaktärer, vilket du oftast kan se i skräck- och sci fi-filmer.

SF Studios

SF (Svensk Filmindustri) Studion är Sveriges största företag som har störst inflytande över den svenska filmindustrin. Företaget har en lång historia då det faktiskt grundades redan för hundra år sedan (1919). De ligger bakom många av de svenska filmer som spelats och spelas in i landet, som bland annat Astrid Lindgrens böcker och filmer med stora regissörer som Ingmar Bergman, Victor Sjöström och Mauritz Stiller. SF har också biografer över hela Sverige. Numera ägs SF Studios av Ratos som också äger biografbolaget Finnkino som är finskt. Förutom att Rato är det största biografbolaget i hela Norden, så har de drygt 440 biosalonger i fyra olika länder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *