Vi svenskar är otroligt stolta över alla de svenska filmstjärnor som har blivit stora utomlands. Förutom att Dolph Lundgren spelade han den ryska boxaren Ivan Drago i några Rocky-filmer, finns det också andra storheter som du säkert har sett på filmduken. Max von Sydow har varit med i många filmer och filmar fortfarande, trots han är 90 år och var med i bland annat Game of Thrones.

Peter Stormare har också satt sina avtryck i den amerikanska filmhistorien med sin genombrottsroll i Fargo och som den galna ryssen i Armageddon. Pernilla August känner du också säker igen, speciellt om du är ett Star Wars-fan. Stellan Skarsgård har även han haft stora framgångar i Hollywood i filmer som The Avangers, Mamma Mia! och Pirates of Caribbean-filmerna som karaktären “Bootstrap” som var pappa till Will Turner.

Svenska invasionen i USA

I början av 2000-talet börjades det pratas om invasionen av svenska skådespelare i Hollywood. Detta trots att det har funnits svenska inslag i både amerikanska och engelska filmer sedan i början av 1900-talet. Då Greta Garbo i filmerna Anna Christie och Romantik, samt Ingrid Bergman i filmen Casablanca. De var stora i Hollywood och skådespelerskorna har fått stjärnor på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles.

Anita Ekberg kom till USA under 1950-talet och var med i filmen Krig och Fred, men hon blev också känd i Italien. Hon är mest känd för sin scen där hon står i fontänen “Fontana di Trevi”. Sedan har vi också Ann-Margret som spelade mot Elvis Presley i Viva Las Vegas. Maud Addams och Britt Ekland har båda två har varit med Bondfilmer.

Skådespelare från Sverige i Bondfilmer

Det är inte ovanligt att svenska skådespelare får vara med i Bondfilmer, och de spelar allt från skurkar till bondbrudar. Några har vi nämnt tidigare – Maud Adams som faktiskt har varit med i två av filmerna, The Man With The Golden Gun (1974) och Octopussy (1983). Britt Ekland spelade också med i The Man With The Golden Gun. Kristina Wayborn och Mary Stavin var med i Octopussy.

Izabella Scorupco spelade i GoldenEye (1995) och Jamine Takács i Spectre (2015) dansade i introt. De manliga skådespelarna som har varit med i James Bond-filmer är Dolph Lundgren i A View To A Kill (1985) och Lars Lundgren var med i Licence To Kill (1989) som stuntman. Max von Sydow spelade i Never Say Never Again (1983), både Ola Rapace och Jens Hultén var med i Skyfall (2012).

Heta svenskor på filmduken utomlands

Noomi Rapace som spelade i Millenium-triologin började sin karriär i USA med att spela en av huvudrollerna i Sherlock Holmes: A Game of Shadows, och som Ridley Scott i Prometheus. Malin Åkerman har du säkert också sett då hon har spelat roller i filmerna 27 Dresses, The Heartbreak Kid och Watchmen. Malin har också varit med i TV-serier som den kultförklarade Entourage och den hyllade Billions.

Rebecca Ferguson slog igenom i TV-såpan Nya tider, och har sedan dess spelat huvudrollen i The White Queen, samt spelat i Mission Impossible filmen Fallout. Spännande kuriosa är att Rebecca är släkt med en av kungligheterna i Storbritannien. En annan het kvinnlig skådespelerska är Alicia Vikander som har vunnit en Oscar för bästa biroll i The Danish Girl, men som även har varit med i A Royal Affair och Anna Karenina.

Heta manliga skådisar utomlands

Alexander Skarsgård har följt sin pappa Stellans fotspår då han bland annat har medverkat i filmerna Zoolander och The Legend of Tarzan, samt i serierna Generation Kill, True Blood och Big Little Lies. Gustaf Skarsgård som är lillebror till Alexander är också stor skådespelare i Hollywood och har spelat i Kon-Tiki, The Way Back, samt i TV-serien Vikings. Bill Skarsgård har spelat i Anna Karenina och Castle Rock, samt clownen i rysaren It.

Andra skådespelare från Sverige

Joel Kinnaman är en av de svenska skådespelare som numera är känd utomlands efter att han slog igenom i Snabba Cash-triologin och var med i Johan Falk filmerna. Joel har spelat i The Killing, House of Cards och Robocop. Fares Fares som du mötte första gången i filmen Jalla Jalla och Kopps ha också slagit igenom i USA. Honom har du kunnat se i Safe House, Zero Dark Thirty och Westworld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *