Close

Svenska skådespelare som blivit stora utomlands

Vi svenskar är otroligt stolta över alla de svenska filmstjärnor som har blivit stora utomlands. Förutom att Dolph Lundgren spelade han den ryska boxaren Ivan Drago i några Rocky-filmer, finns det också andra storheter som du säkert har sett på filmduken. Max von Sydow har varit med i många filmer och filmar fortfarande, trots han är 90 år och var med i bland annat Game of Thrones.

Peter Stormare har också satt sina avtryck i den amerikanska filmhistorien med sin genombrottsroll i Fargo och som den galna ryssen i Armageddon. Pernilla August känner du också säker igen, speciellt om du är ett Star Wars-fan. Stellan Skarsgård har även han haft stora framgångar i Hollywood i filmer som The Avangers, Mamma Mia! och Pirates of Caribbean-filmerna som karaktären “Bootstrap” som var pappa till Will Turner.

Svenska invasionen i USA

I början av 2000-talet börjades det pratas om invasionen av svenska skådespelare i Hollywood. Detta trots att det har funnits svenska inslag i både amerikanska och engelska filmer sedan i början av 1900-talet. Då Greta Garbo i filmerna Anna Christie och Romantik, samt Ingrid Bergman i filmen Casablanca. De var stora i Hollywood och skådespelerskorna har fått stjärnor på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles.

Anita Ekberg kom till USA under 1950-talet och var med i filmen Krig och Fred, men hon blev också känd i Italien. Hon är mest känd för sin scen där hon står i fontänen “Fontana di Trevi”. Sedan har vi också Ann-Margret som spelade mot Elvis Presley i Viva Las Vegas. Maud Addams och Britt Ekland har båda två har varit med Bondfilmer.

Skådespelare från Sverige i Bondfilmer

Det är inte ovanligt att svenska skådespelare får vara med i Bondfilmer, och de spelar allt från skurkar till bondbrudar. Några har vi nämnt tidigare – Maud Adams som faktiskt har varit med i två av filmerna, The Man With The Golden Gun (1974) och Octopussy (1983). Britt Ekland spelade också med i The Man With The Golden Gun. Kristina Wayborn och Mary Stavin var med i Octopussy.

Izabella Scorupco spelade i GoldenEye (1995) och Jamine Takács i Spectre (2015) dansade i introt. De manliga skådespelarna som har varit med i James Bond-filmer är Dolph Lundgren i A View To A Kill (1985) och Lars Lundgren var med i Licence To Kill (1989) som stuntman. Max von Sydow spelade i Never Say Never Again (1983), både Ola Rapace och Jens Hultén var med i Skyfall (2012).

Heta svenskor på filmduken utomlands

Noomi Rapace som spelade i Millenium-triologin började sin karriär i USA med att spela en av huvudrollerna i Sherlock Holmes: A Game of Shadows, och som Ridley Scott i Prometheus. Malin Åkerman har du säkert också sett då hon har spelat roller i filmerna 27 Dresses, The Heartbreak Kid och Watchmen. Malin har också varit med i TV-serier som den kultförklarade Entourage och den hyllade Billions.

Rebecca Ferguson slog igenom i TV-såpan Nya tider, och har sedan dess spelat huvudrollen i The White Queen, samt spelat i Mission Impossible filmen Fallout. Spännande kuriosa är att Rebecca är släkt med en av kungligheterna i Storbritannien. En annan het kvinnlig skådespelerska är Alicia Vikander som har vunnit en Oscar för bästa biroll i The Danish Girl, men som även har varit med i A Royal Affair och Anna Karenina.

Heta manliga skådisar utomlands

Alexander Skarsgård har följt sin pappa Stellans fotspår då han bland annat har medverkat i filmerna Zoolander och The Legend of Tarzan, samt i serierna Generation Kill, True Blood och Big Little Lies. Gustaf Skarsgård som är lillebror till Alexander är också stor skådespelare i Hollywood och har spelat i Kon-Tiki, The Way Back, samt i TV-serien Vikings. Bill Skarsgård har spelat i Anna Karenina och Castle Rock, samt clownen i rysaren It.

Andra skådespelare från Sverige

Joel Kinnaman är en av de svenska skådespelare som numera är känd utomlands efter att han slog igenom i Snabba Cash-triologin och var med i Johan Falk filmerna. Joel har spelat i The Killing, House of Cards och Robocop. Fares Fares som du mötte första gången i filmen Jalla Jalla och Kopps ha också slagit igenom i USA. Honom har du kunnat se i Safe House, Zero Dark Thirty och Westworld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *