Sveriges största städer Stockholm, Göteborg och Malmö är självklart hem åt landets mest kända teatrar. I Stockholm finns Kungliga Dramaten som redan på utsidan visar upp sin status som Sveriges nationalscen. Denna vackra byggnad, som grundades så tidigt som i slutet på 1700-talet av Gustav III, rymmer så mycket som sex olika scener. Här har det satts upp mängder av vackra, dramatiska och spännande föreställningar genom åren.

I Stockholm hittar du naturligtvis fler stora teatrar och några av de mest kända är Oscarsteatern, Maxim och Göta Lejon. Här visas allt från ren teater till musikaler, stand up och dansföreställningar. Oscarsteatern är den som tar in flest gäster i stora salen – hela 947 – jämfört med Dramatens största scen som tar emot 770 gäster. Totalt finns det närmare femtio teaterscener i Stockholm stad.

Teatrar i Göteborg

Göteborg har alltid räknats som Sveriges arbetarhuvudstad med en stor hamn och fabriker som Volvo och SKF. Staden var dessutom den första att utlysa en stadsteater. Stadsteatern placerades på Götaplatsen, högst uppe på Avenyn, och var färdig år 1934. Innan denna teater slog upp portarna fanns stora Lorensbergsteatern ett stenkast därifrån och under Stadsteaterns öppningsperiod förvandlades den till biograf. Idag är Lorensbergsteatern en av de mest populära scenerna i Göteborg.

På Göteborgs scener har det alltid spelats rak, ärlig och ofta politisk teater. En av de mest kända är den lilla teatern Aftonstjärnan som ligger på Hisingen lite intryckt bland de gamla arbetarbostäderna. Här huserade Kent Andersson under perioden 1996–2004 med sina årliga revyer om stort och smått från en vanlig arbetares synvinkel. Huset är än idag teaterscen och vår moderna revykung Carl -Einar Häckner för Kent Anderssons traditioner vidare.

Modernare scener i Malmö

I Malmö finner du bland annat Malmö Stadsteater, men jämfört med kulturtraditionerna i Stockholm och Göteborg har Malmö en något kortare tradition för sin Stadsteater. Den grundades nämligen så sent som i mitten av 1940-talet, närmare bestämt år 1944. Under årens lopp har byggnaden genomgått en hel del förändringar och man brukar numera dela in teatern i den “gamla” stadsteatern och den “nya” stadsteatern.

Idag innehar Malmö stad även en av de mest moderna scenerna i Sverige, Hippodromen, som Malmö Dramatiska Teater använder dig av sedan mitten av 1990-talet. Denna teater har dessutom varit en del av stadsteatern sedan 2008. Det välkända universitetet i Lund alltid legat i framkant när det gäller allt från traditionsbundna uppträden med sång till teater och har även en högt skattad Teaterhögskola.

Dalhalla – otroliga möjligheter för scenkonst

Dalhalla är sprungen ur en meteorit om man backar tillbaka klockan riktigt långt. I sin närmaste historia är det eldsjälen Margareta Dellefors som står bakom den fantastiska idén att bedriva föreställningar och verksamhet på denna magiska plats. Här är det ett före detta kalkbrott som bildar scenen med en omgivning som ger en helt naturlig akustik och man pratar om liknelser med världsberömda scener i antikens Grekland och Italien.

Måtten och möjligheterna i kalkbrottet beskrivs som det gyllene snittet och ger både publik och de uppträdande artisterna en unik upplevelse. Denna respons och akustik gör Dalhalla till en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Detta skapar självklart ringar på vattnet och fler och fler internationella och världsberömda artister ser ett uppträdande på Dalhalla som ett måste. Vi kan inte mer än bocka och buga för möjligheten.

Utomhusscener

Det finns ett flertal utomhusscener i Sverige, trots den korta spelsäsongen och med det osäkra väderläget. En av de mest kända är förutom fantastiskt fina Skansen i Stockholm även Fredriksdalsteatern utanför Helsingborg där svenska revydrottningen Eva Rydberg huserar. Med fars och komik har hon underhållit Sveriges tåligaste publik under många år. Västkusten har fler kända utomhusscener, Vallarna i Falkenberg är en scen som för många teaterälskare är en självklar sommarutflykt.

Sammanfattning

Det finns många välkända teatrar i vårt avlånga land som är väl värda ett besök. De allra flesta finns i våra största städer, vilket inte är särskilt konstigt. Våra allra största teatrar är Kungliga Dramaten i Stockholm, Lorensbergsteatern i Göteborg och Malmö Stadsteater. Utomhusteatrar har varit populära i många år och lockar turister ifrån hela landet som är på jakt efter en underhållande stund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *